Широка популярност и успех на конкурса за мартеници в гр. Брезник

Проведеният в периода 20.02 – 17.03.2014 г. първи конкурс за „Най-оригиална мартеница и мартенски сувенир“ се радва на широк интерес сред местната общественост. Конкурсът имаше за цел да съхрани и популяризира българските обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство. 

Преплитането на белия и червения цвят е стар народен обичай носещ вяра в утрешния ден и станал символ на здраве, благополучие и успех. С тази типично българска традиция даваме своя принос в общата европейска култура.

В конкурса се включиха деца на различна въраст от СОУ „Васил Левски“ гр. Брезник и ОУ „Христо смирненски“, село Ноевци. Те предоставиха разнообразни, красиви и иновативни мартеници и мартенски сувенири, които затрудниха журито в неговия избор за най-добри експонати. 

Специално участие взеха и деца от четвърта „а“ група ресурсно обучение към СОУ “Васил Левски“ гр. Брезник под ръководството на Г-жа Виолета Борисова, които изработиха невероятно красиви мартеници. Те получиха специалната награда на организаторите – разнообразни материали, с които и занапред да творят все така усърдно и талантливо.

Победителите в конкурса – Станислава Атанасова /във възрастова група от 12 до 16 год./ и Лиляна Димитрова /във възрастова група от 7 до 11 год./  от ОУ „Христо Смирненски“, с. Ноевци получиха по една прекрасна, полезна и образователна награда - а именно: ЛЕТЕН ДЕТСКИ ЛАГЕР „ПО СТЪПКИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ” за деца от 7 до 16 години с 6 дневна програма, включваща  езда, стрелба с лък, бойни изкуства и много други.

Връчването на наградите се извърши на 17.03.2014 г. от 14.00 часа на тържествена церемония в Читалище „Просвещение 1870 г.“ гр. Брезник, на която присъстваха ученици, учители, директори, родители и представители на организаторите „Трейс Рисорсиз“ ЕООД.  С много добро настроение, трепетни мигове и труден избор протече този дългоочакван за участниците и организаторите ден.

Искаме специално да благодарим на директорите на двете училища Г-жа Емилия Вълова /СОУ „Васил Левски“, гр. Брезник/ и Г-жа Ирена Асенова /ОУ „Христо Смирненски“, с. Ноевци/, както и на членовете на журито за положеното усърдие, внимание и професионализъм в процеса на реализиране на този конкурс. Не на последно място благодарим на всички деца, взели участие, които със своето старание, талант и инициативност позволиха конкурсът да стане факт.

Радостни и горди сме, че българската народна традиционна култура намери най-ревностните си ценители, каквито винаги са били децата и техните учителии и се надяваме от добра инициатива този конкурс да прерастне в ежегодно трепетно очаквано събитие, сплотяващо децата на Брезник, мотивиращо ги да творят и да се себеизразяват и носещо положителни емоции и прекрасни и стимулиращи награди.